Wespen op tuin 26 van Tilly Kester

Afgelopen zomer zag ik wekenlang wespen in- en uitvliegen in de gereedschapskist op mijn volkstuin.

Net als bij honingbijen moet je voorzichtig zijn en kun je niet vlak langs lopen of in de buurt zijn om te wieden. Gelukkig hoef ik in dat deel van de kist niet vaak te zijn. En hoopte dat ze met het naderen van de winter vanzelf zouden verdwijnen. Eind november heb ik samen met een tuinlid het schuimrubber met daaraan het nest eruit gehaald en ik heb de kist schoon gemaakt.

Het schuimrubber met het nest heeft open en bloot op de tuin gelegen. Door de regen is het nest uit elkaar gevallen. Daardoor kun je de broedcellen nu heel mooi zien.

 

Wespen leven in wespennesten, wondertjes van bouwkunst. Ze zijn zeer kunstig gemaakt van gekauwde houtvezels en voelen papierachtig aan. De koningin begint met de bouw van het nest en legt gelijk ook eitjes. Uit deze eitjes komen de larven en na de verpopping van de larven de werksters. Zij gaan verder met bouwen van het nest en zorgen voor de larven. De koningin legt alleen nog maar eitjes. Uit de laatste eitjes worden jonge koninginnen geboren die overwinteren. De rest van het wespenvolk (werksters en mannetjes) gaan dood. Wespen zijn zeer nuttig, ook in een tuin of moestuin. Het zijn jagers en vangen andere insecten zoals muggen en bladluizen als voedsel voor de larven.

Ze houden ook van suikerhoudende producten, dus ze snoepen ook graag van o.a. rijpend fruit. Op de tuin zag ik de wespen in en uit vliegen in enkele appels. Ze hebben een paar appels helemaal leeggegeten want ik hield tot mijn verwondering alleen nog de schil van de appel over!

Tilly Kester.

 

Geef een antwoord

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.