Vraag over een pompoenplant met meloenen


Afgelopen zaterdag kwam er in de kantine een man naast me zitten. Hij vond dat ik wel iets af wist van planten in de moestuin dus hij dacht dat ik het antwoord op zijn vraag misschien wist. Wel, complimentjes zijn altijd welkom, maar ik denk niet dat ik echt veel meer weet dan anderen. Wel vind ik het leuk te observeren en te beredeneren waarom het juist op die manier werkt. Ik vind het leuk boeken te lezen en op die manier veel “wijsheid”te verkrijgen. Als ik dat terug zie in mijn tuin ben ik helemaal blij dat het mij mij dus blijkbaar ook zo werkt. Je begrijpt natuurlijk dat het even zo vaak gebeurt dat het niet zo werkt zoals in de boeken beschreven staat…

Maar goed, terug komende op de vraag van de mede tuinier. Hij heeft een courgette in de tuin maar er komen pompoenen aan. Betekend het misschien dat de courgette is bestoven met stuifmeel van een pompoen? De plant is zeker weten een courgette, het verschil kan hij goed zien. Dat is een goede vraag, en toen ik het antwoord gaf merkte ik dat er meer mensen mee zaten te luisteren. Blijkbaar had niet alleen deze man belangstelling voor mijn antwoord.

Hij gaf aan dat het een courgette was. Courgettes zijn er in verschillende vormen en kleuren. Zo is de langwerpige groene wel bekend, maar deze is er ook in geel, nagenoeg wit en gestreept bestaat ook. En ja, er zijn dus ook ronde varianten! Zeer waarschijnlijk het zakje weg gegooid of niet zo goed gekeken en de mooie ronde variant aangeschaft. De smaak is precies hetzelfde en ook deze moet je, als je deze wilt eten, niet al te lang door laten groeien. Tot ongeveer de grote van een pomelo is een mooie maat.

Uiteraard kan deze courgette wél bestoven zijn door een pompoen. Pompoenen zijn familie van de courgette dus ze kunnen elkaar bestuiven. Als je de pitten van deze courgette zou bewaren en deze volgend jaar uitzaait, is er een zeer grote kans op niet te determineren vruchten aan de plant, je weet immers niet waarmee het is gekruist. Als je ooit eigen zaden wilt telen van de courgette of pompoen, zal je ervoor moeten zorgen dat de vrouwtjesbloem niet op een natuurlijke manier bestoven kan worden (zakje er omheen of dichtbinden zodat de bloem niet open kan). Met de hand moet je deze bloem dan bestuiven met, uiteraard, het stuifmeel van een juiste mannetjesbloem. Dat is naar mijn idee nogal omslachtig (misschien ooit uit te proberen, maar nu nog even niet), dus daarom is het veel makkelijker om gewoon zaden te kopen. Dat wat er op het plaatje staat, behoort er dus ook aan te komen hangen. Er is alleen geen garantie voor de nakomelingen.

De vrouwtjes en mannetjesbloemen zijn goed van elkaar te onderscheiden. Over het algemeen zorgt de plant eerst voor een aantal mannelijke bloemen voordat er vrouwelijke bloemen verschijnen. De mannelijke bloemen staan alleen op een steeltje. Bij de vrouwelijke bloem zie je tussen het steeltje en de bloem een verdikking. Deze verdikking zal uitgroeien tot de courgette of pompoen. Wat erg leuk is om te zien is dat de vorm van deze verdikking laat zien hoe de vrucht er later uit komt te zien! Bij een langwerpige courgette zie je dus een langwerpige verdikking, en bij een ronde courgette/pompoen een bolletje. Als de vrouwtjesbloem bestoven is groeit de vrucht uit, anders valt deze alsnog van de plant. Mannelijke bloemen zijn dus zeker belangrijk en dienen er niet afgeplukt te worden. Je kunt ze natuurlijk wel plukken om ze op te eten (gevuld erg lekker!) maar je dient er een aantal aan de plant te zitten zodat er vrouwelijke bloemen bestoven kunnen worden.

Zo, wat een lang antwoord op zo’n vraag! Ik vond de vraag erg leuk en was ook blij dat ik er antwoord op kon geven. Omdat er verschillende mensen in de conversatie mee gingen doen bleek dat meer mensen het onderwerp interessant vonden. Om die reden post ik het hier, misschien vind jij dat ook! En zo zie je maar weer dat het best wel eens gezellig kan zijn om op zaterdag in de kantine te zitten. Soms kom je er zomaar iemand tegen die toevallig het antwoord weet op je prangende vraag!

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Leuk stukje Miranda, weer wat geleerd dank je wel!! tuin 93

  • Leendert Moerland op 9 juli 2017 om 15:25
  • Reageer

  Leuk artikel
  Leer er anno 2017 nog iets van
  Mannetjes bloem op steel vrouwtjes bloem korte sterl
  Ook zag ook het verschil in de twee gele bloemen.
  Bloemen lijken hetzelfde maar als je in de kelk bestudeerd.
  Maar erg leuk experiment.
  Heb ook pompoen gezaaid van een op een vakantieverblijf gevonden oude rottende pompoen. En zowaar kwamen er drie op..Nu afwachten of er ook vruchten aan komen

  • sjors Bosman op 22 juli 2017 om 14:17
  • Reageer

  Hoi Miranda ik heb en cantaloupe maar weinig tot niks vrouwelijke en mannelijke bloemen tegelijk bloeiend, wel heb ik een pompoen van on-
  bekende oorsprong [veel mannetje”s]kan ik die gebruiken om mijn
  cantaloupe te bevruchten, ik hoop dat je hier ook het andwoord op weet

  gr Sjors

  • Milly op 4 oktober 2019 om 23:49
  • Reageer

  Hi, mijn man heeft diverse zaden van oa meloen, spaanse meloen tot aantal verschillende soorten pompoenen in één gat gepland in de moestuin. Resultaat; geen één meloen, maar alleen gele pompoenen en meloen ogende pompoenen… mijn vraag is of deze nog zonder gevaar te consumeren zijn?

  • H.M Kruissen op 8 oktober 2019 om 10:16
  • Reageer

  ja hoor, in principe is alles eetbaar alleen de echte sierpompoenen zijn niet eetbaar door diverse kruisingen bv sierkalebassen. als je daar een puntje van afsnijd en op het puntje van je tong legt dan voel je de bitterheid al voor je hem proeft

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.