Pompoenenwedstrijd 2016

Afgelopen zaterdag vond de aangekondigde pompoenenwedstrijd in ons clubhuis plaats. Alle pompoenen werden door Miranda Buter en Dick Lagemaat nauwkeurig gewogen. De verschillen in het gewicht waren nogal uiteenlopend. De lichtste woog 2 kilo en de zwaarste 22.

De leden van tuinnummer 65, 13, 85, 47, 73, 48, 111 en 37 hebben meegedaan. De pompoen van Erik Dompeling van tuin 85 heeft de appeltaart (door Miranda gebakken) gewonnen.
Erik liet hem gelijk aansnijden en de aanwezigen lieten het zich goed smaken.

Ondertussen had Miranda buiten op een Coox (kooktoestel op hout) pompoensoep en pannenkoeken gemaakt. Ook dat smaakte verrukkelijk. Al met al is dit evenement voor herhaling vatbaar!

• Hans van Leeuwen, tuin 47 op 16 oktober 2016 om 23:56
    • Reageer

Ik heb inmiddels een filmpje over dit onderwerp op You Tube gezet.
    De link is: https://youtu.be/sml21exoEcQ.
    Ik wil langs deze weg mijn waarderen uitspreken voor de inzet van Miranda. Groet Hans van Leeuwen.

• Miranda Buter op 17 oktober 2016 om 09:38
    • Reageer

Er werd me gevraagd de recepten op te schrijven van de soep en de pannekoekjes. Bij deze:

Pompoensoep
    Benodigdheden:
    1 pompoen (+/- 4 kg)
    1 flinke ui
    2 knoflookteentjes
    1 verse peper
    1 theelepel kerrie
    bouillonblokjes (kip of groenten)
    olie
    Optioneel chorizo

Snij de ui in heel groete stukken. Snij de knofloof en de peper (zonder zaadjes) fijn. Doe alle gesneden groenten en de kerrie in een pan met een beetje olie. Laat het heel zachtjes op het vuur staan.
    Snij de pompoen in schijven van een paar centimeter, haal de pitten en vezels eruit, schil het en snij in stukken van een paar cm. Voeg de stukjes pompoen toe in de pan. Voeg water toe (in eerste instantie tot halverwege de hoeveelheid pompoenstukjes) en 2 bouillonblokjes. Leg de deksel op de pan en laat minimaal 20 minuutjes koken. Wanneer de pompoen zacht is het vuur uitzetten. Met de staafmixer de pompoen pureren. Het vuur weer aan en nu is het een questie van de soep op de juiste dikte maken naar eigen believen. Als er meer water wordt toegevoegd ook wat bouillonblokjes toevoegen. Gewoon even proeven. Eventueel wat zout en peper. Als je het wat pittiger wilt en vlees is geen bezwaar, chorizo in kleine blojkjes snijden en toevoegen aan de soep. Ook een scheutje room (of zure room) is mogelijk.

Pompoenpannekoekjes (ongeveer 30 stuks)
    Benodigdheden:
    Pompoen (+/- 4 kg)
    250 gram tarwemeel
    3 eieren
    1 zakje vanillesuiker
    250 nl melk
    75 gram rozijnen
    beetje zout
    olie

Snij de pompoen in schijven, pitten en vezels eruit halen en schillen. Snij de schijven daarna in blokjes van een paar cm.
    Zet de popmpoenblokjes op met een klein laagje water (ongeveer 1/4 aan water). Doe de deksel op de pan en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet zoveel mogelijk water af. Pureer de pompoenstukjes met een staafmixer. Leg een schone theedoek in een vergiet en giet daarin de pompoenpuree. Deze zal nu uitlekken waardoor de puree wat steviger wordt (minimaal een kwartier).
    Doe de puree in een grote kom. Voeg alle overige benodigdheden, behalve de olie, toe en roer tot een beslag. Het hoort niet zo dun te worden zoals normale pannekoekbeslag, meer zoals American pancake beslag. Doe de melk er dus als laatste bij en voeg steeds een beetje toe als het beslag te dik is.
    Zet een koekepan op het vuur en doe daarin een grote scheut olie (er wordt dus meer gefrituurd). Pak een lepel en schep een paar hoopjes in de koekepan. Deze worden, wanneer ze bruin zijn aan de onderkant, gedraaid zodat ook de bovenkant bruin wordt. Heerlijk met poedersuiker!

De pompoenpuree is ook goed in te vriezen. Zo kan je later gemakkelijk soep maken of andere gerechten met pompoenpuree. Mocht je dus een zeer grote pompoen hebben zou ik deze wel helemaal verwerken. Een aangesneden pompoen is namelijk niet zo heel lang houdbaar.

Eet smakelijk!

Groetjes,
    Miranda

• Caren Glansdorp op 18 oktober 2016 om 11:49
      • Reageer

Dank je wel Miranda. De pompoen pannenkoekjes die je gemaakt hebt waren heerlijk. De soep trouwens ook.
      Goeie tip om pompoen puree in te vriezen als je een grote pompoen hebt.

Groetjes,
      Caren