Paardenmest voor op de tuin. Wel of niet doen?

Paardenmest voor de tuinleden

Nadat ik had gezien dat de enorme hoeveelheid paardenmest, welke van de week was aangekondigd in de nieuwsbrief, was gearriveerd op het parkeerterrein van het tuincomplex, heb ik vol enthousiasme al een kruiwagen vol naar mijn tuin gereden. Deze hoop paardenmest heb ik even geparkeerd op een ongebruikt stukje tuin zodat ik eerst wat naslag kon doen. Er zijn namelijk nogal wat indianenverhalen over paardenmest en de meningen over paardenmest lopen erg uiteen. De één zweert er bij en de ander wil het juist niet.

Ik heb tal van forums en websites nagelezen over het gebruik van paardenmest op de tuin en ondanks dat men elkaar soms tegenspreekt zie ik er toch een rode draad in.

Mijn bevindingen over paardenmest in de siertuin of moestuin

• Paardenmest is een uitstekende bodemverbeteraar, want het is rijk aan vezels en structuur.
  • Paardenmest doet het fantastisch in de compostbak. Je kunt het beste lagen aanbrengen, zoals een laagje paardenmest, dan weer wat groen snoeisel/onkruid, dan weer een laag bruin (zoals herfstblad), en dan weer een laag paardenmest etc. Als de compostbak overigens te droog is dan composteert het slecht en is het verstandig om de bak af en toe te bewateren met een gieter.
  • Je kan de lagen paardenmest in de compostbak beter niet aandrukken, zodat er voldoende zuurstof in de hoop aanwezig blijft.
  • Het toevoegen van stikstof compostversneller kan goede resultaten geven voor het composteren, maar is niet nodig als er ook urine in de paardenmest zit.
  • Verse paardenmest kan vol met onkruidzaden zitten. Dit is volgens mij wel afhankelijk of de paarden in een onkruidrijke weide staat, of dat ze alleen op stal staan met biks en hooi op het menu.
  • Als paardenmest goed gecomposteerd is, dan zijn de meeste onkruidzaden ook gecomposteerd.
  • Paardenmest / compost is goed voor zowel sier- als moestuin.
  • Paardenmest voorkomt uitdroging van de grond, maakt kleigrond luchtiger, trekt bodemdieren aan en vermindert het zuurgehalte.
  • Verse paardenmest kan je in het najaar op de tuin verspreiden (als toplaag, niet doorspitten).
  • Gecomposteerde paardenmest kan je in het voorjaar gebruiken.

Bovenstaand is een samenvatting van wat ik er over heb gelezen. Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. 🙂

Randal Verschelden
Tuin 107

Naar het reactie formulier

1. Beste lezers, vandaag 32kruiwagens paardenmest van 1jaar oud verdeeld over de borders.
    Ben heel benieuwd wat de mest gaat doen voor mijn planten.
    Ik houd jullie op de hoogte.

1. Beste Joop,
      Ik overweeg om een heleboel verse paarden stalmest op te slaan en te laten uitspoelen in de tuin. Maar ik ben een beetje bang voor de stank in de zomer en de hoge concentratie urine die in het begin zal vrijkomen voor de omringende planten. Ik heb niet zoveel ruimte in mijn tuin, dus ik moet er een omheining voor maken tussen de planten.
      Ik overweeg om een bak van 2,5 bij 2 te maken en ongeveer 2 meter hoog. Dus dat is 10 kuub paardenmest.
      Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen, kan je me misschien helpen?
      Bij voorbaat dank!
      Met vriendelijke groet,

2. Beste Randal,

Goede lijst. Ik heb ook diverse adviezen gelezen over het gebruik van paardenmest in de moestuin.

Ik denk dat je vooral wat oudere paardenmest moet gebruiken dat gecomposteerd is.

Voor paardenhouders hier wat tips wat je kunt doen als je paardenmest kwijt wil: http://www.mestcontainer.com/mest-afvoeren-particuliere-paardenmest-8-tips/

3. hallo,

IK heb 2 weken geleden paardenmest opgehaald bij een boer, die zo’n jaar oud zou zijn. Her ruikt niet naar mest, maar is wel in kleverige brokken en wat grijzig van kleur..door dit laatste dacht ik dat de mest al deels is verteerd.
    Mijn vraag is:
    1.is dit nu goede mest om nu te gebruiken? heb inmiddels al een laagje op mijn moestuin gebracht, niet ondergespit
    2. zo ja, moet ik het erdoor spitten? Ik wil namelijk niet spitten i.v.m. kapot maken bodemleven
    3. kan ik over de paardenmest compost strooen of moet ik deze erdoor werken?
    4. hele andere vraag: heeft iemand ervaringen met ferment: gefermenteerde blad, kan ik bij de gemeente halen

Alvast bedankt voor de reactie, ik ben net nieuw op moestuingebied dus alle tips zijn welkom!