Hardnekkig onkruid: Paardestaart (Heermoes)

515_Equisetum_arvenseZeer waarschijnlijk heeft iedereen op het complex te maken met het onkruid Equisétum, in de volksmond Paardestaart (of Heermoes). Deze plant stamt al uit de oertijd, nog zelfs voor de tijd van de dinosauriërs en heeft al die tijd weten te overleven. Destijds had de plant immense afmetingen. Gelukkig wordt het onkruid niet meer zo groot als vroeger, maar het is nog steeds erg hardnekkig en bijna niet meer weg te krijgen. Het heeft dan ook niet voor niets de bijnaam akkerpest.

De bestrijding is lastig. In de bodem hebben de Paardestaarten kruipende wortelstokken, waaruit de stengels loodrecht omhoog groeien. Op de wortelstok zitten knolvormige verdikkingen, die wanneer ze zich afscheiden weer nieuwe planten vormen. Ook tijdens vorstperiodes kan de plant zich door middel van deze knolletjes zeer gemakkelijk overwinteren.

 

Bestrijden van het onkruid Paardestaart / Heermoes

Naast het bestrijden met bepaalde onkruidverdelgingsmiddelen (die doorgaans niet 100% verdelgen) is het ook mogelijk om de plant, inclusief de wortels en de bolletjes onder de grond te gaan uitputten. Dat betekent gewoon blijven schoffelen en zo mogelijk de opkomende plantjes direct met wortel en al uit de grond te trekken. De reserves onder de grond zullen op den duur uitgeput raken omdat de plant zonlicht nodig heeft om nieuwe reserves op te bouwen. Dit is echter geen kwestie van weken, maar meer van maanden en wellicht zelfs jaren om de tuin enigszins vrij te krijgen van Paardestaart. De aanhouder wint en op den duur zal je het steeds minder zien, maar dat betekent wel dat je er boven op moet blijven zitten en elk opkomend Paardestaartje de nek om moet draaien.

Succes!

Randal (tuin 107)

 

Bronnen:
http://www.tuinadvies.nl/artikels/varia_heermoes.htm
http://huis-en-tuin.infonu.nl/tuin/84012-onkruid-onder-de-loep-genomen-leer-onkruiden-herkennen.html

 

 

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Heermoes – niet alles is zo erg als het lijkt …

  Heermoes is dus een levend fossiel, en verdient hiervoor al veel respect. wij zijn als soort beduidend minder lang op deze aarde.

  Dit plantje heeft een groot aanpassingsvermogen en veerkracht, en gelukkig kunnen wij als relatieve nieuwkomers daar ook van profiteren, mits we verder kijken dan de ‘overlast’ die dit plantje veroorzaakt.

  Heermoes is in staat om mineralen uit de bodem op te nemen.
  Een van de belangrijkste inhoudstoffen van deze plant is Silicium,wat ook in (duur) Basaltmeel zit.
  De bovengrondse groene delen bevatten o.a.:
  – een zeer ruime hoeveelheid mineralen zoals 5 tot 8% silicium, kalium, aluminium, zwavel, mangaan en magnesium. Zit ook in brandnetels en distels.
  Heermoes gebruik ik in de compostbak of voor heermoesthee.

  Zie ook de website: http://www.herbasanitas.nl/heermoes-oftewel-niet-alles-is-zo-erg-als-het-lijkt/

  1. Bedankt voor je reactie! Dat artikel kende ik niet. Prima voor in de compostbak dus. Ik weet nog niet of ik de thee aan durf.

 2. Niet alles is zo erg als het lijkt wtf …..kom bij mij svp die hernia bezorgende stengels trekken voor je composthoop en thee please …damn

  1. Hahaha 🙂

  2. Mee eens! Bovendien schoffelt het zo moeilijk tussen mijn stenen, uitputten lijkt geen optie en geen alternatief? Ellende is het

   1. Ben bezig met een gasbrander. Probeer zo de wortels uit te putten, maar phfff, iedere week staan ze weer centimeters hoog in mijn tuin te pronken. Maar de aanhouder wint, hopelijk

Geef een reactie

Your email address will not be published.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com